Lean leiderschap leren

Wat is Lean?

Wat is Lean volgens jou? Deze vraag werd mij onlangs gesteld.Voor mij betekent Lean, de juiste dingen doen op de meest effectieve wijze. Uiteraard gericht op het maximaliseren van de klantwaarde, het elimineren van verspillingen en creëren van flow. Voor mij gaat Lean echter verder dan dat. De wereld waarin we nu leven is continu in beweging. De wens van gisteren, is vandaag tot standaard geworden. Dat vraagt wakker zijn, en voortdurend leren en aanpassen. Met jaar in jaar uit hetzelfde doen, red je het in de moderne wereld niet meer. Hoe goed je proces ook is.

Hoe kun je als gehele organisatie wakker zijn en niet alleen die ene manager? In mijn Lean organisatie is iedereen wakker. Iedereen voelt zich uitgedaagd bij te dragen, hoe het beter kan. Fouten worden leerpunten. Successen worden gevierd.

Samenwerken

Veel uitdagingen waarvoor we als organisatie vandaag de dag staan, lossen we bovendien niet meer zelfstandig op. Zeker in de zorg en het publieke domein wordt dit steeds duidelijker. We moeten over de grenzen van de organisatie heen samenwerken. De vraag wie klant is wordt diffuser. De maatschappij is immers steeds vaker een (indirecte) klant. Hoe voorkomen we met elkaar dat de oplossing van vandaag niet de ellende van morgen is. Laten we samen leren, hoe we deze uitdagingen kunnen aangaan.

Een omgeving vormgeven is waarin dit mogelijk wordt, is waar het voor mij bij Lean om draait.